Start-up søger likviditet! En fortælling om dating, matchmaking og faste forhold i erhvervslivet.

Keystones er som Løvens Hule (kendt fra DR1) bare uden tv-kameraer” forklarer Jan Rosenbom, partner i Keystones. Herigennem mødes kapitalsøgende start-up virksomheder og investorer med de rette kompetencer og risikovillig kapital. Keystones fungerer som erhvervslivets datingbureau. Jan fortæller: ”På den ene side af bordet har vi årligt cirka 400 danske start-ups og på den anden side af bordet har vi omkring 300 medlemmer af vores netværk – der imellem prøver vi at lave en hel masse speeddating og matchmaking”. Det er ikke et traditionelt datingbureau – men én ting de to former har tilfælles: magien opstår når de rigtige parter mødes.

Hvordan tiltrækker man investorer?

Da Niels og Jonas valgte at gå til Keystones, var det i forsøget på at rejse kapital til virksomheden. Jonas fortæller: ”Vi ledte efter kapital. Grunden til det var, at vi havde fået økonomisk støtte fra Markedsmodningsfonden, som krævede at vi selv kunne lægge noget egenfinansiering. Vi var på daværende tidspunkt i gang med at udvikle den første version af vores produkt og havde derfor endnu ikke solgt noget, så vi havde brug for at få nogle business angels med, som kunne tilføre den fornødne kapital”. Drengene stod derfor foran de sultne løver og pitchede deres forretningside og produktet.

Når man som virksomhed skal forsøge at tiltrække ressourcer er det vigtigt at ligge den rigtige strategi, hvilket kan være svært. Jan fortæller ”Noget som mange virksomheder som pitcher ofte overser, er vigtigheden af en god og grundig beskrivelse af det problem man løser, og et højt fokus på det team der er i virksomheden. De fleste præsenterer den fede løsning de har bygget – det skal man naturligvis også, men fokus bør rettere være på, hvor stort problemet virksomheden løser er, og en begrundelse for at der er økonomi i at løse det”. Konkurrencesituationen er nemlig noget af det vigtigste for investorer – og så naturligt, hvorvidt produktet er af en kvalitet, så markedet ikke kan undvære det. For Niels og Jonas var det vigtigt at præsentere den store vision for WelcomeBob. ”Det var sjovt at prøve at overbevise dem om, hvad potentialet var, hvis de investerede i os. Der var massere af nysgerrighed fra investorernes side – det var ret fedt” anerkender Jonas, som samtidig forklarer: ”Da vi pitchede første gang, havde vi en liste af potentielle test-kunder med, som gerne ville afprøve produktet. Vi havde været rundt og tale med folk og kunne se at der var et reelt problem; Mange mennesker har brug for en dørtelefon lige meget hvad – men det kan være en bekostelig affære. Installationsomkostningerne ved traditionelle dørtelefoner er dyre, fordi der skal trækkes metervis af ledninger over alt i ejendommen. Folk efterspørger noget som er til at betale – og som ligeledes træder ind i det 21. Århundrede. WelcomeBob kommer med mange nytænkende features; den ringer op til din smartphone så du også kan besvare døren når du ikke er hjemme - så du ikke er låst til din adresse. Den er forsynet med video, og giver dermed tryghed da du kan se hvem der står foran døren. Du kan nemt og hurtigt tilføje brugere, hvis du har behov for det – altså, WelcomeBob gør dørtelefonerne digitale, på en måde som ikke er set før”.  

WelcomeBob en interessant case for investorerne:

Heldigvis for Niels og Jonas var interessen for WelcomeBob stor og 7-8 investorer var interesserede i at høre mere om virksomheden. Jan var ikke overrasket og fortæller:

Jeg synes det var en interessant case, fordi de løser et reelt problem for rigtig mange, både erhvervskunder og privatkunder. De steder hvor der ikke er økonomi til at der sidder en receptionist, men hvor man alligevel skal have åbnet døren flere gange om dagen, synes jeg denne her løsning er genial”. Når man kigger på konkurrencen i markedet for dørtelefoner er der flere som stikker ud, men Jan understreger: ”Når man kigger rundt i landskabet, hænger der ikke de her løsninger derude. Der er ikke denne her smarte fysiske installation, som med video kobler op på en app som kan åbne døren. Så det kan godt være, at der er rigtig mange der laver det – men der er ikke nogle der hænger ude på bygningerne – så jeg synes at de helt åbenbart havde fat i noget”.

Med et produkt med stort potentiale og to dybt engagerede iværksættere som Jonas og Niels, var der store muligheder i Keystones netværket. Jan påpeger: ”Når vi ser to iværksættere som Niels og Jonas fra WelcomeBob, så kribler det i fingrene for at se om vi kan få dem koblet nogle rutinerede erhvervsfolk på sådan et team og få dem ind i ejerkreds, bestyrelsen, advisory board eller ind i ledelsen. Vi ved bare, at hvis vi kan få komplementære kompetencer ind og rutinerede erhvervsfolk, så sker der altid et eller andet rigtig spændende” – og det er netop hvad der gjorde.  

En investor er meget mere en blot kapital

Når virksomheder kontakter Keystones er det oftest for at få en kapitalindsprøjtning. Jan fortæller dog at mødet med start-up virksomhederne hurtigt tager en anden drejning: ”Der går ikke længe før vi er i gang med at tale kompetencer; Hvem sidder i bestyrelsen? Hvem sidder i advisory board? Hvordan ser ledelsen ud? Er der både kommercielle og tekniske kompetencer?”. Kompetencer og erfaring er nemlig en kæmpe værdi for start-up virksomheder. Jonas supplere: ”Vores udgangspunktet var egentlig at få kapital, men vi har fået nogle meget aktive investorer, hvilket har været enormt gavnligt for vores virksomhed. Vi har fået en bestyrelse med nogle gode erfarende kræfter, som vi taler med ugentligt og som hjælper os med alt mellem himmel og jord – og så fik vi naturligvis også noget kapital. De har også åbnet op til deres netværk, så vi har kunnet udvide vores netværk den vej igennem. Det har været rigtig givende, på alle områder”.

Ønsker du at læse mere om WelcomeBob og deres tætte investorsamarbejde, så tag et kig på artiklen her: https://welcomebob.com/blog/entry/en-investor-er-meget-mere-end-bare-penge-i-puljen Her deler Lead-investor Hans Arnbjerg sine oplevelser med WelcomeBob.